Annebabalık başlıbaşına önemli bir stres kaynağı olabilir. Annebabanın kendi stresini kontrol edebilmesi ve depresif duygularla baş edebilmesi hem kendisi hem de bebeği için son derece önemlidir. Bir takım öneriler stres ve depresyonşa baş etmede işe yarayabilir. Temel teknikler:
Gevşeme egzersizlerini öğrenin. Örneğin, Türk Psikologlar Derneği’nin çıkarmış olduğu CD’yi edinebilirsiniz. Kendi kendinize uygulayabilirsiniz. Bu uygulamaya günde 30-45 dakikanızı ayırmak (ör, yatmadan önce) uyku kalitenizi de artırabilir.
Hayatınızdaki stres etmenlerinin listesini çıkarın. Her birini birbirinden ayrı olarak maddeler halinde listeleyin. Çözümü kolay gözükenlerden ve acil olanlardan başlayarak, her biri için uygulama planları belirleyin. Daha zor olanlar ve nispeten acil olmayanları ayrı bir liste olarak saklayın ve en az 48 saat geçene kadar, o listeyi bir çekmecede saklayın. Tüm maddeler için parçalar halinde çözüm önerileri belirleyip, her birini bir takvime yayın. Böylelikle göreceksiniz ki, “şu anda” üzerinde düşünmeniz gereken sorunların sayısı oldukça azalmış olacaktır.
Unutmayın tüm bu stres etkenlerinin çözümden sorumlu bakanı siz değilsiniz ve zâten her şeyi de çözemezsiniz.
Ayrıca, hayatınızda yapacağınız bazı küçük değişiklerin bile çok olumlu sonuçları olabildiğini göreceksiniz. Yeterki, çözüme ve olumlu sonuca odaklanın ve harekete geçme insiyatifini elinize alın:
Sabahları daha erken kalkın.
Kahvaltı yapmadan güne başlamayın.
Bir gece önceden ertesi gün neler yapabileceğinizi hayal edin ve şartlanın ve kolay kalkmak için bir sebebiniz olsun.
Sabahları alınan ılık ya da soğuk bir duş günün iyi geçmesine çok olumlu katkı yapar.
(Erkekler) Traş olmayı ihmâl etmeyin, iyi bir koku sürün. (Kadınlar) Günlük bakımınızı, özellikle saçlarınızı ihmâl etmeyin.
Günlük işleriniz için önceden yazılı bir liste yapın ve yapılacakları sıraya koyun. Her bir madde için gerçekçi ve esnekliği olan süreler belirleyin ve yapamayacağınız yoğunlukta ve sayıda işleri listeye koymayın.
Sabah saatlerinde radyodan (ya da TV’den) günlük haber özetlerini dinlemeyi ihmâl etmeyin. Dünyadan haberdar olmak sizi kendi iç dünyanıza odaklanmaktan biraz uzaklaştırabilir.
Ertelemeyin. Bir şeyi yapmak aklınıza geldiğinde, eğer zaman uygunsa onu yapın (ör, “çöpü dışarı çıkarmanız gerektiği” aklınıza geldi, hemen çıkarın; bir arkadaşınızı aramanız gerekiyor, hemen arayın).
Aşırı miktarda kahve, kola ve çay tüketmemeye dikkat edin.
Hedeflerinizi mümkünse küçültün. Çıtayı bir süreliğine aşağı indirmiş olmanız, bir sonraki seferde tekrar yükseltme şansınızı ortadan kaldırmaz.
B planlarınız da olsun. İşler ters gidebilir. Alternatif planları vakit kaybetmeden hayata geçirirsiniz ve hem zaman kaybetmemiş olursunuz, hem de hayal kırıklığı ve üzüntü hissini daha az yaşarsınız.
Diğer insanlardan da destek almayı ihmâl etmeyin. İnsanlarla birlikte çalışmak hem sosyal açıdan işlevselliğinizi artırır, hem de işbölümü yaparak pek çok iş yükünden kurtulursunuz. Bazen diğer insanlar sizin aklınıza gelmeyen ve sizin işinizi çok kolaylaştırabilecek önerilerde bulunabilirler.
İşler yolunda gitmediğinde bir süre mola verin ve kendinize sorular sorun. Dışarıdan bir gözlemci gibi süreci inceleyin ve girilen yanlış yolları, eksik adımları ortaya çıkarın ve planınızı yeni duruma göre yenileyin. Her saniye bir saniye öncesine göre yeni koşullar ve olanaklar sunabilir.
İnsanlara “hayır” demenizin gerekli olduğu zamanlar olabilir. Bireysel önceliklerinize yönelmeniz “bencil” olduğunuz anlamına gelmez.
Haftanın belli günleri, günün belli saatleri için kendinize “hiçbir şey yapmama” ödevi koyun. Sadece 15 dakika bile olsa, o zaman size özeldir. Rüzgarın sesini dinleyin, bulutları seyredin, güzel yerleri düşleyin.
Günün belli saatlerinde müzik dinleyin. İçinizden ne tür müzik dinlemek geliyorsa onu dinleyin (“kalitesiz arabesk” dışında).
Hayatta en temel ihtiyaçlarımızın yemek, su ve hava olduğunu, diğer her şeyin aslında bir tercih unsuru olabileceğini, zorunlu olmadığımızı hatırlayın.
Mesleğiniz dışındaki insanların gittiği kurslara (yabancı dil, resim, müzik, tiyatro vs.) kaydolun. Sizden farklı yaşam tarzları olan insanlarla tanışma şansınız olur ve bu da size farklı bakış açılarından bakabilme şansı verir.
Spor yapın. Yürümek, koşmak, yüzmek, top oynamak iyi gelir.
İçinizden geçenleri yazın, cümleler hâline getirmek kafanızı toparlamaya yardım eder.
Başkalarına yardım edin. Birine maddi veya manevi destek olmak iyi gelir.
Dr. Koray Karabekiroğlu
En iyi 1024x768 çözünürlükte görüntülenir...
Bu sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı Dr. Koray Karabekiroğlu'na ait olup; kendisinden Fikir ve Sanat
Eserleri Kanunu'na göre yazılı izin alınmadan söz konusu yazıların herhangi bir bölümü veya tamamı iktibas edilemez
veya herhangi bir usul ile çoğaltılamaz.
Kaynak göstermek ve bilimsel kurallara riayet edilmek kaydı ile alıntı yapılması mümkündür.