A. Bireysel olarak uygulanan standart testler ile ölçüldüğü üzere, kişinin kronolojik yaşı. Ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda matematiksel becerileri beklenenin önemli ölçüde altındadır.
B. Tanı Ölçütündeki bozukluk okul başarısının ya da matematik becerileri gerektiren günlük yaşam etkinliklerini önemli ölçüde bozar.
C. Duyusal bir bozukluk varsa bile matematik becerisi sorunları genellikle buna eşlik edenden çok daha fazladır.
Matematik bozukluğu için başka terimler de kullanılmaktadır:
Gerstmann sendromu,
diskalkuli,
konjenital aritmetik bozukluğu,
akalkuli ve
gelişimsel aritmetik bozukluğu.
Okuma bozukluğu, gelişimsel koordinasyon bozukluğu ve karışık algılayıcı-ifade edici dil bozukluğu sıklıkla matematik bozukluğu ile birliktedir. DSM-IV’den farklı olarak, ICD-10’ da matematik bozukluğunda ek olarak okuma ve heceleme sorunlarının mevcut olmaması gerekir. Görülme sıklığı % 1-5 olarak tahmin edilmektedir. Genellikle ilk belirtiler daha küçük yaşlarda başlasa da, ilkokul üçüncü sınıfta dikkat çekici düzeye ulaşır.
Bir ilk kuram sağ serebral hemisferde, özellikle oksipital lob alanlarında sorun olduğu ileri sürmüştür. Bu bölgeler görsel-uzaysal uyaran işlemlerinden ve dolayısıyla matematik yeteneğinden sorumludur. Ancak bu kuramın geçerliliği daha sonraki nöropsikiyatrik çalışmalarda az destek bulmuştur. Matematik bozukluğu olan birçok çocuk ilk eğitimin ikinci ve üçüncü sınıflarında tanınır. İlk eğitimin ilk iki veya üçüncü yılında matematik bozukluğu olan çocuk ezber belleğine güvenerek matematikte biraz ilerleme yapabilir. Fakat daha sonra aritmetik işlemleri farklılık ve ustalık yetisi düzeyini gerektiren karmaşık duruma geldiğinde bozukluk belirginleşir.
Matematik bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde eşlik eden kaygı bozukluğu oranları % 30 olarak bildirilmiştir. Orta derecede matematik bozukluğunda özgüven sorunları, depresyon ve okula gitmek istememe, okuldan kaçma sıkça görülevilir.
Koordinasyon sorunu da matematik bozukluğu ile birlikte olabilir. Fizik tedavi ve duyu bütünleşmeyi sağlayıcı etkinlikler yardımcı olabilir. Bilgisayar programları da yardımcı olabilir ve eğitim desteğini arttırır. Sosyal yetenek eksiklikleri çocuğun yardım aramasında direnç oluşturur. Bundan dolayı sosyal alanlarda olumlu problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi de matematik yeteneği eksikliğine yardımcı olur.
Dr. Koray Karabekiroğlu
En iyi 1024x768 çözünürlükte görüntülenir...
Bu sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı Dr. Koray Karabekiroğlu'na ait olup; kendisinden Fikir ve Sanat
Eserleri Kanunu'na göre yazılı izin alınmadan söz konusu yazıların herhangi bir bölümü veya tamamı iktibas edilemez
veya herhangi bir usul ile çoğaltılamaz.
Kaynak göstermek ve bilimsel kurallara riayet edilmek kaydı ile alıntı yapılması mümkündür.