Türkçe English

DEHB’si olan bir çocuk için öğretmenlere neler önerilebilir?

Bir çocuğun hayatında anne babasından sonra belki de en önemli kişiler öğretmenleridir. Özellikle ilkokul öğretmeninin önemini anlatmaya gerek yok sanırım. Hele bir de DEHB sorunları yaşayan bir çocuk için öğretmen çok kritik bir role sahip olur. Dikkat ve öğrenme sorunları olan bir çocuğun iyi bir öğretmen-aile-çocuk işbirliği ile sorunları çok çok azalacağı gibi, uygunsuz öğretmen yaklaşımı ile sorunları çok daha fazla artabilir.

DEHB’li bir çocuk en çok akademik, okulla ilgili işlevler ile sosyal, arkadaşlarla ilgili alanlarda sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle bir çocuğun okulu sevmesinde, ders başarısında ve okul içi arkadaş ilişkilerinde öğretmenin ne kadar önemli bir rolü olduğu düşünülürse, öğretmenlere de bu konuda önemli sorumluluklar düştüğü anlaşılır. Öte yandan, öğretmenlerin çocukla ilgili olarak doktoru ve aileyi bilgilendirmesi ve çocuğu yakından gözlemesi tedavi aşamasında da çok önemli olur.

Öğretmenlerden bu konuda en önemli beklenti DEHB konusunda doğru ve detaylı bilgi sahibi olmalarıdır.

Öğretmenlerin pek çoğu dikkat ve öğrenme sorunları yaşayan çocuklar konusunda son derece hassas ve duyarlıdır. Ancak, bizim Türkiye’nin yedi bölgesinde yaptığımız bir çalışmada (Bkz. Bölüm 1.3. DEHB’de önemli bir konu: Etiketleme) öğretmenlerin önemli bir kısmının DEHB konusunda önemli bilgi eksikliği olduğu görülmüştür. Hatta pek çok konuda velilerin öğretmenlerden daha doğru bilgiye sahip olduğu saptanmıştır. Öte yandan, dikkat ve öğrenme sorunları olan çocukların olumsuz niteliklerle etiketlenmesi de maalesef çok yaygın bir durumdur. Bazı öğretmenler DEHB tanısı olan çocukların kendi sınıflarında olmasını tercih etmemekte ya da bu çocukları ihmal eden tutumlar sergilemektedir. Örneğin, arka sıralara oturtmakta, bu çocuklara aktif görevler vermemekte, bir şekilde bu çocukların sınıf içinde pasif bir konumda kalmalarına yol açmaktadırlar. Bu tutumlar DEHB tedavisi sürecinde oldukça olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Öğretmenlerden beklenen ikinci en önemli yaklaşım da veliler ile çok aktif ve yapıcı bir işbirliği kurmalarıdır.

Çoğu öğretmen çocukların velileri ile çok yakın bir işbirliği kurmaktadır. Bazı öğretmenler çocukların tedavi sürecine çok aktif katılmakta, hatta velilerle birlikte doktor ziyaretlerine gitmektedirler. Öte yandan, bazı öğretmenler velilerle iletişimde keskin sınırlar çizmekte ve velilerin okula sık ziyaret yapmalarından, çocukla ilgili bilgi istemelerinden rahatsız olmaktadır.

Öğretmenlerden ve okul yönetimlerinden bir diğer beklenti de Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Yönetmeliği’nde yer alan destekleyici önerileri olabildiğince hayata geçirmeleridir.

Bu yönetmelikte diğer tüm özür ya da engele sahip çocuklara yönelik desteklerin ifade edildiği gibi, dikkat ve öğrenme sorunu yaşayan çocuklara yönelik de bir takım tedbirler sıralanmıştır. Temel amaç, bireysel dezavantajların olumsuz etkilerinin olabildiğince en aza indirilmesini sağlamaktır. Bu nedenle DEHB olan çocuklar için, örneğin sınavlarda ek süre hakkı, bireysel ödevler verme, ön sıraya oturtma gibi pozitif ayrımcılık uygulanması gerekli olmaktadır.

Öğretmenlerden DEHB olan bir çocukla ilgili olarak ayrıca şu yaklaşımlar beklenebilir:

  • Tüm çocuklara eşit değil, hakkaniyetli davranın. Diğer bir deyişle, ihtiyacı olana daha fazla verilebilir. Aksi takdirde asıl haksızlık yapılacaktır.

  • Çocuğun gruba katılımını destekleyin.

  • Onu diğer çocuklar önünde küçük düşürecek sözlerden ve davranışlardan kaçının.

  • Onu dinlemeye, anlamaya ayrı bir özen gösterin.

  • Onun olumlu yönlerini keşfetmeye çalışın ve destekleyin.

  • Yapıcı ve tutarlı disiplin yöntemleri uygulayın. Ayrıcalık tanımayın ama anlayış gösterin.

  • Sınıf içinde kural ihlaline, sınıf düzenini bozmasına izin vermeyin.

  • Yönergeleri verirken onunla göz teması kurmaya ve gerekirse ona da bakarak yönergeyi ikinci kez tekrarlamaya özen gösterin.

  • Ona sınıf içinde daha fazla sorumluluk verin ve ödüllendirin.

  • Zorlandığında ödevleri, görevleri parçalara bölmesinde yardım edin.

  • Net ve açık şekilde hedefleri tanımlayın. Göz teması kurun. Beden dilinizi de kullanın.

  • Ses tonunuzu etkin kullanın. Zaman zaman ses tonunuzu değiştirin.

  • Hem göze, hem kulağa hem de dokunma duyusuna hitap edin. Daha fazla katılımcı, interaktif, uygulamalı teknikler kullanmaya çalışın.

  • Sınıf içi kuralları duvara asabilir, somut bir şekilde ifade edebilirsiniz.

  • Anne-babaların hatalarını vurgulamak değil, onların yapıcı yaklaşımını sağlamak hedefiniz olsun.

    Özetle söylemek gerekirse: DEHB’li çocuklarda okulla ilgili sorunları azaltmak için öğretmenler şu noktalara dikkat etmeli:

  • Sınıfta pencere ve kapıdan uzak bir yerde oturmalı, mümkünse en ön sırada olmalı.

  • Sınıf düzeni arkaya arkaya dizilmiş sıralar yerine “U” düzeni şeklinde olursa tüm bireylerin dikkatini daha uzun sürdürmesi daha kolay olur.

  • Sınıfta da öğretmenler yönergeleri net vermeli. Aynı andan birden çok yönerge vermemeli. Konuşurken göz teması kurmaya özen göstermeli ve onun takip edip etmediğinden haberdar olup, gerekirse yeniden yönerge verilmeli.

  • Daha zor ve dikkat gerektiren dersler ve konular günün erken saatlerinde uygulanabilir. Fiziksel katılım içeren etkinlikler ise günün ilerleyen saatlerine kaydırılabilir.

  • Mutlaka görsel araç gereçlere de yer verilmeli, sadece kulağa değil, aynı zamanda göze, hatta diğer duyulara da (ör, dokunma, tatma) hitap etmeli.

  • Not tutma becerileri geliştirilmeli. DEHB’si olan çocukların en sık yaşadıkları sorunlardan biri not tutmaktır. Aslında DEHB’nin en etkin tedavi yöntemlerinden biri de doğru, etkin bir şekilde not tutma becerilerini geliştirmektir. İyi bir not defteri, ajanda kullanmak çok etkili olabilir. Renkli çıkartmalar ve basit bir işaret sistemi ile hatırlatmalar işe yarayabilir.

  • Özel eğitim yönergesinde de belirtildiği gibi, sınavlarda ek süre verilebilir, en iyi ifade ettiği yöntemle sınav yapılabilir (ör, sözlü sınav).

  • Karmaşık ve ardışık yönergeler içeren konularda, parçalara ayırma ve kısa aralarla işlevi yerine getirme teknikleri öğretilebilir.

  • Daha detaylı bilgiler için Aman Dikkat: Dikkat ve Öğrenme Sorunları kitabını edinebilirsiniz...


    Dr. Koray Karabekiroğlu


  • En iyi 1024x768 çözünürlükte görüntülenir... Türkçe Anasayfa English Home Page
    Bu sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı Dr. Koray Karabekiroğlu'na ait olup; kendisinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre yazılı izin alınmadan söz konusu yazıların herhangi bir bölümü veya tamamı iktibas edilemez veya herhangi bir usul ile çoğaltılamaz. Kaynak göstermek ve bilimsel kurallara riayet edilmek kaydı ile alıntı yapılması mümkündür.

    Çocuk ve Hayat üzerine her şey için tıklayın

    Web sitesi: Koray Karabekiroglu